Is een fietsverzekering nodig?

Wanneer je van plan bent om een nieuwe fiets aan te schaffen, kan het verstandig zijn om je fiets te verzekeren. Een fietsverzekering sluit je af om je fiets te verzekeren tegen beschadiging of diefstal. De kans dat je fiets gestolen wordt is groot. Wist je dat er in Nederland dagelijks ongeveer 310 fietsen worden gestolen? Daarom sluiten steeds meer mensen een fietsverzekering af. Maar veel mensen vinden een fietsverzekering te duur. Je kunt er ook voor kiezen om elke maand wat geld opzij te leggen. De keus is aan jou.

Bereken wat voor jou voordeliger is

Sluit je een fietsverzekering af of leg je elke maand wat geld opzij? Dit is een afweging die je zelf moet maken. De hoogte van de premie hangt onder andere af van de plaats waar je woont. Bereken voor jezelf hoe groot de kans is dat de fiets gestolen wordt, wat de premiekosten zijn en wanneer je de fiets volledig terugbetaald krijgt. Houd er ook rekening mee waar je de fiets stalt. De meeste fietsen worden gestolen bij stations en in het centrum van steden. Kom je regelmatig met je fiets op deze plekken? Dan kan het voordeliger zijn om een fietsverzekering af te sluiten.

Prijzen premie fietsverzekering afhankelijk van woonplaats

Nederland is een echt fietsland. Een Nederlander heeft gemiddeld 1,3 fiets in zijn bezit. Per jaar worden er ongeveer 450.000 fietsen gestolen. Logisch dat steeds meer mensen een fietsverzekering afsluiten. Voor een fietsverzekering moet je een premie betalen. Wist je dat de hoogte van de premie wordt gebaseerd op je woonplaats? Verzekeringsmaatschappijen hebben de prijzen gebaseerd op de kans dat de fiets gestolen kan worden. In Amsterdam worden op jaarbasis veel fietsen gestolen. Daarom betaal je in Amsterdam voor een fietsverzekering meer premie dan bijvoorbeeld in een dorp in Drenthe.

Doe je fiets altijd op slot

Je hebt besloten om je fiets te verzekeren. Een fietsverzekering is verstandig, zeker wanneer je een nieuwe, duurdere fiets hebt gekocht. Er zijn mensen die denken: ach ik heb mijn fiets toch verzekerd. Dan hoef ik hem niet op slot te zetten. Maar niets is minder waar. Wil je in aanmerking komen voor een vergoeding bij diefstal, dan moet je aan kunnen tonen dat je de fiets op slot hebt gezet. Het kan ook zijn dat de verzekeringsmaatschappij bij het afsluiten van een fietsverzekering eisen stelt met betrekking tot het slot. Dit is bijvoorbeeld een fietsslot met keurmerk. Zorg er dus altijd voor dat je verzekerde fiets op slot staat.