Alles wat je moet weten over fietskleding

In dit blog worden al je vragen over fietskleding beantwoord. Vooral beginnende wielrenners weten vaak niet hou het zit. Hoe vallen de maten, welke merken zijn goed, wat zijn normale prijzen? Voorkom de meest voorkomende fouten die de meeste beginners wel maken.

Waar moet je op letten?

Voordat we ingaan op maatvoering, prijzen en wassen geven we je eerst wat algemene tips mee. Wat belangrijk is bij een wielerbroek is dat de naden goed zijn weggewerkt. Dit noemen we ook wel ‘platte naden’. Deze zorgen ervoor dat je kleding niet gaat irriteren tijdens het fietsen. Gelukkig maken de meeste merken tegenwoordig wel gebruik van platte naden.

Je denkt misschien dat alle fietskleding van hetzelfde materiaal gemaakt wordt. Dit is echter niet het geval. Over het algemeen zijn er 2 categorieën;

  • Materiaal bestaande uit synthetische vezels
  • Materiaal bestaande uit natuurlijke vezels

Over het algemeen is kleding bestaande uit synthetische vezels het best. Deze hebben de beste eigenschappen voor vochtregulering en vormvastigheid.

Zorg ook voor voldoende zichtbaarheid. Kies dan niet voor zwarte kleding, zeker niet als je ’s avonds of bij schemering rijdt. Uiteraard moet je ook goede verlichting hebben en als het kan reflecterende vlakken op je kleding.

Wat net zo belangrijk is als de kleding zelf is een goede fiets. Op fietsenwinkel kan je terecht voor mooie aanbiedingen.

Wassen

Fietskleding hoort natuurlijk redelijk strak te zitten. Daarom is het nog belangrijker dat je jouw kleding op een goede temperatuur wast, om krimpen te voorkomen. Het allerbest is om je kleding in lauw water op de hand te wassen. Maar aangezien dit voor de meeste mensen geen optie is, kan je er ook voor kiezen om je kleding op 30 graden te wassen in de wasmachine.

Maatvoering

Er zijn 3 soorten ‘fits’. Strak (dit is de meest populaire keuze), regular (redelijk strak) en loose fit (losjes). Het is belangrijk dat je kiest voor een pasvorm waar jij zelf het lekkerst in fietst, maar de meeste wielrenners kiezen wel voor strakke kleding. Aerodynamisch gezien is dit ook de beste keuze.

Passen doe je niet alleen door de kleding aan te trekken. Probeer als je de kleding hebt aangetrokken een fietshouding aan te nemen, zodat je weet hoe de kleding echt zit.

Prijzen

Prijzen zijn afhankelijk per merk, maar dit zijn gemiddelde indicaties die je kan aanhouden bij het maken van je keuze.

Lange broeken: 50 – 110 € Korte broeken: 30 – 70 € Wielershirts: 40 – 85 € Schoenen: 60 – 160 €